- Konu Anlatımı Evet
- Soru Çözümü Evet
2026 E-KPSS CANLI/VİDEO DERS PAKETİ
- 2026 E-KPSS Hazırlık Kursu paketimizle, E-KPSS atamasıyla devlet kadrolarına geçişinizi garanti altına alın.
- En az 15 yıllık deneyime sahip alanında uzman hocalarımız ve eğitim uzmanlarımızla birlikte geliştirilen bu kurs ile tüm eksiklerinizi gidermeyi amaçlıyoruz. Hazırlık sürecinde karşılaşabileceğiniz tüm sorunları öngörebiliyoruz ve bu sorunlara yönelik çözümlerimizle yanınızda oluyoruz.
- 2026 E-KPSS Hazırlık Kursu, E-KPSS puanıyla memurluk kadrolarına yerleşmeyi hedefleyen adaylar için özel olarak tasarlanmıştır.
- Genel Kültür – Genel Yetenek bölümlerinde karşılaşacağınız sorunların çözümüne odaklı öğretim programımız şu içeriklerden oluşacaktır:
E-KPSS Türkçe: Deneyimli hocamız Ferhat KAYACAN ile yürüteceğiniz süre odaklı çalışmalar sayesinde, sınavda zamanı doğru kullanmayı öğrenecek ve hızınızı arttıracaksınız. Yapılacak kapsamlı soru çözümleriyle Türkçe dersini sorun olmaktan çıkaracağız.
E-KPSS Matematik: Konuları herkesin anlayabileceği düzeye indirgeyerek âdeta Matematiği Türkçeleştiren hocamız Levent NENK ile işleyeceğiniz dersler matematik netlerinizi arttıracak.
E-KPSS Tarih: Konuların fazlalığından kaynaklanan kaygılarınızı en aza indirecek olan Zeki TUĞA ve Cengiz UÇAR ile ay sonu tekrarları ve soru çözüm programlarımız sayesinde tarih bölümünden soru kaçırmayacaksınız.
E-KPSS Coğrafya: ÖSYM’nin bile takip ettiği Coğrafya dersinin üstatları Mehmet EĞİT ve Ali İhsan ATALAY ile coğrafya bölümünden soru kaçırmak imkânsız hâle gelecek.
E-KPSS Vatandaşlık: Bu dersi işin ehline bıraktık. Yasemin ÇAKIRASLAN ÖZKANLI hocamız ile vatandaşlık dersi sizin için çok kolay olacak.
Toplam 312 dersten oluşan kursumuzun ders dağılımı şu şekildedir:
E-KPSS Türkçe Hazırlık Kursu: 32 ders
E-KPSS Matematik Hazırlık Kursu: 80 ders
E-KPSS Tarih Hazırlık Kursu: 80 ders
E-KPSS Coğrafya Hazırlık Kursu: 36 ders
E-KPSS Vatandaşlık Hazırlık Kursu: 24 ders
E-KPSS SINAV KAMPI: 60 ders
Program Başlangıç Tarihleri:
Ağustos 2025
ATANMA DURUMUNDA İADE GARANTİLİDİR. Kargo çıkışı gerçekleşmişse kitap bedeli ve o tarihe kadar işlenmiş olan derslerin bedeli kesilerek iade gerçekleştirilir. Atama durumunda iade garantisi için son tarih 01.01.2026’dır.
Ücretsiz Verilecek Kaynaklar:
→KPSS GYGK Soru Bankası Kitap Seti ( ücretsiz kargo )
→ Ders Takip Notları (PDF)
→3000 kısa soruda Tarih – Coğrafya – Vatandaşlık hızlı tekrar paketi
→Yapay zekâ destekli ders çalışma programı
→Ayrıca; diğer canlı ya da video kayıt soru kampları, hafıza teknikleri video ders paketi, dijital kitaplar, hızlı okuma eğitim paketi ve online denemelerde %60 indirim hakkınız bulunmaktadır. Bu hakkınızı kullanmak için WhatsApp hattımıza yazarak size özel tanımlanan indirim kodunuzu talep edebilirsiniz.
Kurumumuzda derslerinize girecek olan eğitmenler tarafından hazırlanan ve basımı gerçekleştirilen yayınlar kullanılmaktadır. Kayıt olan öğrencilerimize KPSS Soru Bankası basılı şekilde ve ücretsiz olarak gönderilecektir.
Rehberlik Hizmeti:
Rehberlik birimi tarafından eğitim türünüze özgü rehberlik semineri, belirtilen gün ve saatte canlı şekilde gerçekleştirilecektir. Seminere canlı şekilde katılarak ya da video kayıtlarını izleyerek gerekli yönlendirmeleri alabilirsiniz. Ayrıca öğrencilerimizin sürece katılımı ve deneme sonuçları değerlendirilerek gerekli görüldüğünde geri bildirim sağlanacaktır.
Canlı Ders Uygulaması:
Canlı derslere katılım, www.egitakademi.com web sitesi üzerinde üye girişi yaptıktan sonra "Canlı Dersler" sekmesindeki "Derse Katıl" butonuyla başlar. Herhangi bir uygulamaya ihtiyaç duyulmamakla birlikte ZOOM programının cihazınıza yüklenmesi daha kaliteli bir hizmet almanızı sağlayacaktır. Canlı dersler sırasında chat ekranını kullanarak eğitmeninize sorularınızı yöneltebilirsiniz. Bu sorularınızı sadece eğitmen görebilmekte olup diğer öğrenciler görüntüleyememektedir. Bunun dışında oluşturulacak olan telegram soru çözüm gruplarında eğitmenlerimiz ve diğer bölüm arkadaşlarınızla soru çözümleri yapılabilmektedir.
Derslerin Tekrar İzlenmesi:
Canlı dersler işlendikten sonra en geç 48 saat içinde öğrenci panelinizde bulunan "Tekrar İzle" bölümüne yüklenmiş olur. Bu kayıtlar ÖSYM sınav takviminde açıklanan sınav tarihine kadar sınırsız şekilde izlenebilir. Video kayıtlarda “hızlandırma seçeneği” bulunmaktadır.
Teknik Destek:
Canlı dersler esnasında teknik birimimiz derslerde oluşabilecek aksaklıkların takibini sağlamaktadır. Dersler başladıktan sonra tarafınıza iletilecek WhatsApp Teknik Destek Hattı üzerinden ilgili sorularınıza cevap ve yardım alabilirsiniz. Ayrıca derslerle ilgili tüm bilgilendirme mesajları, dâhil edildiğiniz WhatsApp grubunda yapılacaktır. Gruplar dersler başlamadan bir ya da iki gün önce kurulur. Bu gruplara, web siteye üye girişi yaptıktan sonra menüdeki “Sosyal Gruplar” sekmesine tıklayarak katılım sağlayabilirsiniz.
Kampanya Seçenekleri:
Bu programın yer aldığı ikili ya da üçlü eğitim paketi aldığınızda indirimli haliyle satın almış olursunuz.
Ödeme Seçenekleri:
Ödemenizi banka kartı, kredi kartı ile tek çekim, kredi kartına taksit, havale ve EFT seçenekleri ile gerçekleştirebilirsiniz. Havale ve EFT seçenekleri ile satın alımlarda ek %5 indirim uygulanmaktadır.
Kargo Seçenekleri:
Basılı ürünleriniz anlaşmalı olduğumuz kargo firması tarafından kayıt esnasında belirttiğiniz adrese derslerinizin başlangıç takvimi doğrultusunda gönderilecektir. İlgili kitapların temin edildiği yayınevinin baskı süreçlerine bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebilir. Adres hatası ya da evde bulunmama nedeniyle teslim alınamayıp geri dönen kargoların ikinci kez gönderilmesi durumunda kargo ücreti tarafınızca ödenecektir. Firmamız bir adet kargo ücretini karşılamaktadır.
Aktivasyonun Sağlanması:
Kredi Kartı ile gerçekleştirilen ödemelerde ödeme onayı alındıktan sonra aktivasyonunuz otomatik olarak sağlanmış olur. Satın alınan ürünler aktive olduğunda öğrenci panelinde sağ üstte yer alan profilinizde ürünlerinizi görüntüleyebilirsiniz. Havale/EFT yoluyla gerçekleştirilen ödemelerde ise aktivasyonunuz 2 (iki) iş günü içerisinde sağlanmış olacaktır.
Detaylı bilgi almak için 0 507 987 17 23 numaralı WhatsApp hattına yazabilir ya da 0850 259 23 16 numaralı hattı arayabilirsiniz.
2026 E-KPSS hakkında merak edilenler
E-KPSS Nedir?
Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı, ‘‘Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik’’ esas alınarak oluşturulmuş bir sınav sistemidir. Bu sınav; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM Başkanlığı arasında yapılan protokol hükümleri doğrultusunda ÖSYM tarafından hazırlanır ve uygulanır. Sınav süreci; başvuru, sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesi adımlarından oluşur.
Kamu kurum ve kuruluşlarına engelli personel alımları her yıl düzenli olarak yapılmaktadır ve bu alımlar E-KPSS sonuçlarının esas alındığı atama kılavuzuna göre gerçekleştirilmektedir.
Engelliler, kamu kurum ve kuruluşlarında hangi memur kadro unvanlarında istihdam edilmektedir?
Engelliler; devlet memurluğu kadrolarında, farklı hizmet sınıflarında ve çeşitli unvanlarla istihdam edilmektedir. Bu unvanlardan bazıları şunlardır: ambar memuru, avukat, bakteriyolog, bilgisayar işletmeni, çocuk gelişimci, dağıtıcı, diyetisyen, ebe, fizyoterapist, imam-hatip, istatistikçi, kimyager, laborant, memur, mimar, muhasebeci, mühendis, programcı, psikolog, sekreter, sosyal çalışmacı.
Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı (E-KPSS) kaç yılda bir yapılmaktadır ve geçerlilik süresi ne kadardır?
E-KPSS, iki yılda bir gerçekleştirilmektedir. Yapılan düzenlemeyle birlikte E-KPSS puanları 4 yıl süreyle geçerli sayılmaktadır. Ancak bu süre içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam edecektir.
Engelli memur alımlarında hangi eğitim düzeylerinden başvuru yapılabilir?
E-KPSS’ye; ortaöğretim kurumları, ön lisans veya lisans programlarından mezun olan veya E-KPSS’nin geçerlik süresi içerisinde mezun olabilecek durumda bulunan engelli adaylar başvurabilirler. Birden fazla öğrenim düzeyinden mezun olan adaylar, mezun oldukları en üst öğrenim düzeyinden başvuru yapmak zorundadır.
Kura usulüyle yapılacak yerleştirmelerde ilkokul/ortaokul/ilköğretim/özel eğitim uygulama merkezi, iş uygulama merkezi veya okulu mezunu olan veya bu okullardan yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibarıyla bu okullardan mezun olabilecek durumda bulunan engelli adaylar başvurabilirler.
Engelli memur olarak atanabilmek için yaş şartı var mıdır?
Engelli bireylerin memur olarak atanabilmesi için 18 yaşını tamamlamış olmaları (eğer bir meslek veya sanat okulunu bitirmişlerse en az 15 yaşını doldurmuş olmaları ve Türk Medeni Kanunu’nun 12’nci maddesine göre kaza-i rüşt kararı almaları) gerekmektedir. Engelli memur olabilmek için aranan üst yaş şartı ise 65 yaşını geçmemiş olmaktır.
E-KPSS’ye son sınıf öğrencileri de girebilir mi?
Sınavın geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan son sınıf öğrencileri de E-KPSS’ye girebilirler.
Lisans mezunu aday E-KPSS’ye ön lisans veya ortaöğretim düzeyinden de başvuru yapabilir mi?
Lisans düzeyinden mezun olan aday E-KPSS’ye sadece lisans düzeyinden başvuru yapabilir. Lisans düzeyinden mezun olmasına rağmen ön lisans ya da ortaöğretim düzeyinden sınava giren ve sonrasında yerleşenlerin ataması yapılmamakta, ataması yapılan ve durumları sonradan tespit edilenlerin ise atamaları iptal edilmektedir.
Lisans öğrenimi tamamlayamadan alınan ön lisans diploması ile ön lisans düzeyinden E-KPSS’ye başvuru yapılabilir mi?
Evet, başvuru yapılabilir.
Lisans mezunu engelliler KPSS A kadrolarına E-KPSS ile başvurabilir mi?
Yerleştirme işlemlerinde; adayların tercih ettikleri kurumlar, bu kurumlara ait kadrolar ve her bir kadro için aranan nitelikler dikkate alınır. Adayın puanı yüksek olsa bile eğer tercih ettiği kadronun özel koşullarını taşımıyorsa yerleştirilmesi mümkün değildir. Ayıca, aynı kadroyu daha yüksek puanlı başka adaylar tercih ettiğinde, daha düşük puanlı adaylar yerleştirilemez. Yerleştirme işlemleri sonrasında, adaylar tüm kadrolara ilişkin taban ve tavan puanlarını ÖSYM Başkanlığının internet sitesinden görebilirler.
Engelli memur alımları hangi sıklıkla yapılmaktadır?
Engelli memur alımları daha önce yılda bir kez yapılırken, yılda ikiye çıkarılmıştır. Yılda üç kez yapılmasına yönelik yeni kılavuz ve takvim açıklanmamıştır.
E-KPSS/Kura sonucu bir kadroya yerleşen aday bir sonraki yerleştirmelere başvurabilir mi?
Herhangi bir kadroya yerleştirilen aday “aynı E-KPSS puanı veya kura kaydı” ile takip eden bir sonraki yerleştirme için tercihte bulunamaz.
E-KPSS sonucuna göre yapılan yerleştirmeler sonrasında boş kalan kadrolara ek yerleştirme yapılır mı?
Mevzuatta ek yerleştirme yapılacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Boş kalan kadrolara aynı yıl içerisinde ikinci kez ek yerleştirme yapılmamaktadır.
Engelli Devlet memurlarına ne gibi haklar sağlanmaktadır?
İstihdam bakımından, engelli olmayan bireyler KPSS sonuçlarına göre, engelli bireyler ise E-KPSS sonuçlarına göre veya kura usulüyle devlet memurluğuna alınmaktadır.
İlgili mevzuatta belirtilen şartları taşıması halinde engelli memurlara düşük gelir vergisi ödeme, idari izin kullanma, günlük çalışma sürelerinde esneklik sağlanma, erken emekli olma, gece nöbeti ve vardiyadan muaf tutulma gibi haklar sağlanmaktadır.
E-KPSS yönetmeliğinde 2 Şubat 2018 tarihinde yapılan değişiklik nedir?
1- E-KPSS sonuçlarının ve kura kayıtlarının geçerlilik süresi 2 yıldan 4 yıla çıkarıldı.
2- Her iki yılda bir E-KPSS yapılmaya devam edilecek. Ancak aynı dönemde sadece bir E-KPSS sonucu geçerli olacak ve öğrenim durumu farklı ise sadece üst öğrenim sonucuna ait yılın E-KPSS'si geçerli olacak.
E-KPSS’ye kimler girebilir?
Bedenen ya da zihnen belli bir oranda engeli bulunmakta olan vatandaşlar E-KPSS’ye girebilirler. Ortaokul, lise, lisans, yüksek lisans eğitim seviyesine sahip olan ve %40 engeli olan bireyler sınava girebilmektedir. E-KPSS, ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. Giriş aşaması içinde engeli olan bireylerin, engellerinin sağlık kurumları tarafından raporlanması ve tespiti gerekmektedir. Devlet kurumları içinde engel gözetilerek atama olması halinde yerleştirme yapılmaktadır.
E-KPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-KPSS için gerekli koşulları sağlayan adaylar ilgili kurumlara ve online olarak başvuru yapabilir. Bu aşamada engel raporunun bulunması gerekmektedir.
ÖSYM’nin resmî sitesi olan www.osym.gov.tr üzerinden başvurular gerçekleşmektedir. Başvuru aşamasında gerekli olan ayrıntılı bilgiler site içinde yer almaktadır. Yapılacak olan kura sistemi ile ilgili güncellemeler bulunmaktadır.
%40 ve üzerinde engeli bulunanlar için sağlık kurulu tarafından verilecek rapor gerekmektedir. Başvuru yapanlar için çalışamaz raporu gözetilmemektedir. Bunun yanı sıra 65 yaş ve üzeri vatandaşlar sınava başvuru yapamamaktadır. Başvuru aşamasında raporların kanıtlanması ve engel durumunun gözetilmesi gerekmektedir.
EKPSS Soru ve Test Sayıları
Sınav, Genel Yetenek bölümünden 30 soru, Genel Kültür bölümünden 30 soru olmak üzere toplam 60 sorudan oluşmaktadır. Genel Yetenek testinde 15 Türkçe, 15 Matematik sorusu yer alır. Genel Kültür testinde ise 10 Atatürk İlkeleri, 6 Temel Yurttaşlık Bilgisi, 3 Türk Kültür ve Medeniyetleri, 5 Türkiye Coğrafyası ve 6 Türkiye ve Genel Dünya Tarihi sorusu bulunur.
E-KPSS Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Sınava girecek adaylar, tercih etmeyi planladıkları alım kadrosunda bulunan eğitim koşuluna sahip olmalıdır. Aynı zamanda özel nitelik ve yeterliliklerin tümünü de taşımalıdır.
Adaylar, diploma ve geçici mezuniyet belgeleri ile sınav başvuruları yapabilmektedir. Aynı zamanda sertifika ve benzeri belgelerin de son başvuru tarihi itibariyle alınması gerekmektedir.
Tercih edilecek kadrolarda bulunan başvuru şartları büyük bir öneme sahiptir. Başvuru şartlarında bölüm veya programlar birden fazla şekilde belirtilmiş ise bunlardan sadece birinin niteliklerini taşımak yeterli olmaktadır.
Başvurularda bulunan şartlar arasında MEB’den onaylı bilgisayar işletmeni sertifikası sahibi olmak gibi bir nitelik arayan kadrolarda, MEB’den onaylı bilgisayar programcısı ve MEB’den onaylı bilgisayar analist programcı sertifikası sahipleri de başvuru yapabilme hakkına sahiptir.
E-KPSS’ye Hazırlık Önerileri
E-KPSS’ye hazırlığın ilk aşaması sınav sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmaktır. Sınav sistemi hakkında bilgi sahibi olan adaylar, kendine uygun stratejiyi belirlemeli ve çalışma programı ile konu eksiklerini gidermelidir. E-KPSS hazırlık sürecinde soru bankası, deneme ve çıkmış soruları çözmek adaylar için son derece önemlidir.
2026 E-KPSS hazırlığı için www.kurstayiz.com Online E-KPSS Hazırlık Kursuna katılabilirsiniz.
E-KPSS ve KPSS Arasındaki Fark Nedir?
E-KPSS'ye sadece engelli adaylar girebilmektedir. KPSS'de ise böyle bir kısıtlama yoktur. Hem engelli hem de engelli olmayan adaylar KPSS'ye girebilmektedir.
E-KPSS'de adaylara engel gruplarına göre ek süre verilmektedir. KPSS sınav süresi tüm adaylar için aynıdır.
KPSS kadroları, A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar şeklinde ikiye ayrılmaktadır. E-KPSS'de böyle bir ayrım yoktur.
KPSS puanının geçerlilik süresi 2 yıldır. E-KPSS puanının geçerlilik süresi ise 4 yıldır.
E-KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden oluşmaktadır. KPSS ise Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri dışında birçok farklı testten oluşmaktadır.
E-KPSS soru sayısı KPSS soru sayısından daha azdır.
E-KPSS'ye Hazırlık Sürecinde Günde Kaç Soru Çözülmelidir?
E-KPSS'ye hazırlanırken günde kaç soru çözülmesi gerektiği kişiden kişiye değişmektedir. Adaylar Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına hazırlanırken her gün çözebildiği kadar soru çözmelidir. Her adayın soru çözme hızı ve soru çözümüne ayırabileceği süre farklıdır. Önemli olan zamanla soru çözme hızını ve çözülen soru sayısını artırmaktır.
Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına çalışan adaylar soru çözümü yaparken süre tutmalıdır. Süre tutarak soru çözmek, adayların kendi soru çözme hızlarını gözlemleyebilmesini ve hızını artırmasını sağlamaktadır. Soru çözümü sonrasında sonuçlar değerlendirilmelidir, yanlış yapılan sorularda neden hata yapıldığı belirlenmelidir. Değerlendirilme sonrasında eksik olunduğu tespit edilen konuların tekrar edilmesi adayların sınav puanının yükselmesini sağlayacaktır.
E-KPSS Hazırlık Süreci Kaç Ay Olmalıdır?
E-KPSS'ye hazırlanmak için gerekli süre kişiden kişiye göre değişmektedir. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına önceden girmiş olan kişiler, önceden çalıştığı için konuları kısa bir tekrarla hatırlayabilir. Kısa tekrar sonrasında hızlıca soru ve deneme çözmeye geçen adaylar kısa sürede E-KPSS’ye hazırlanabilir. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına ilk kez girecek olan adayların E-KPSS’ye kaç ay çalışacağı da günde kaç saat ders çalışabileceklerine göre farklılık göstermektedir. Yaşam koşulları uzun saatler ders çalışmaya elverişli olan kişilerin sınava hazırlık süresi, ders çalışmaya fazla vakit ayıramayan kişilere göre daha kısa olmaktadır.
E-KPSS'ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
E-KPSS çalışan adayların Türkçe dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular: Okuduğunu anlama, cümlede anlam ve cümle çeşitleri, anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları, paragraf bilgisi, sözcüğün yapısı, isim ve sıfat tamlamaları, sıfatlar, zamirler, zarflar, bağlaçlar, edatlar, fiiller, cümlenin ögeleri, anlatım bozukluğu ve noktalama işaretleridir.
E-KPSS çalışan adayların matematik dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular: Kümeler, sayılar, üslü ve köklü ifadeler, problemler, açılar, alanlar ve çevre, hacim, fonksiyonlar ve mutlak değerdir.
E-KPSS çalışan adayların tarih dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konulardan bazıları şunlardır: Tarihteki ilk Türk devletleri ve yerleşik hayat, İslamiyet'i kabul eden ilk Türk devletleri ve yerleşik hayat, Selçuklularda devlet yönetimi, Anadolu'da kurulan beylikler ve önemleri, kuruluş dönemi önemli gelişmeler, yükseliş dönemi önemli gelişmeler, duraklama ve dağılma dönemi önemli olaylar ve hareketler, Milliyetçilik, Osmanlıcılık, Turancılık ve İslamcılık hareketleri, Meşrutiyet dönemi ve Atatürk, Dünya savaşı sebep ve sonuçları, İtilaf ve ittifak devletleri, I.TBMM'nin açılması ve gelişmeler ile II.TBMM ve Cumhuriyetin ilanı, saltanat ve halifeliğin kaldırılmasıdır.
E-KPSS çalışan adayların coğrafya dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konulardan bazıları şunlardır: Göllerimiz, ırmaklarımız, dağlarımız, barajlarımız, ada, yarımada, koy, körfezler, ovalar, platolar ve vadiler, bitki örtüsü, nüfus dağılımı, tarım, toprak çeşitleri ve görüldüğü yerler, kıyılarımız ve turizm, hayvancılık, madenlerimiz, iklim, rüzgârlar ve yağmur çeşitleri, erozyon ve heyelan, matematik ve coğrafi konumdur.
E-KPSS çalışan adayların vatandaşlık dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konulardan bazıları şunlardır: Anayasalarımız, 2010 referandumu, merkezi ve yerel yönetimler, milletvekilliği görev ve yetkileri, bakanlar ve bakanlar kurulu görev yetkileri, meclis başkanı görev ve yetkileri, başbakan görev ve yetkileri, cumhurbaşkanı görev ve yetkileri, uluslararası kuruluşlar, vatandaşın ödev ve sorumlulukları, haklar ve ödevlerdir.
E-KPSS’ye çalışan adaylar olumlu düşünmeli ve kendine güvenmelidir. Olumlu düşünen ve başarılı olacağına inanan adaylar ders çalışmak için daha kolay motive olmaktadır.
Ders çalışırken planlı olmak başarıyı getirmektedir. Her aday kendine uygun ve gerçekçi bir çalışma planı oluşturmalı ve bu plana elinden geldiğince uymalıdır.
E-KPSS’ye çalışan adaylar moralini yüksek tutmalıdır. Sosyalleşmek ve eğlenceli aktivitelere katılmak gibi kişinin moralini yükseltecek faaliyetler adayların ders çalışırken aldığı verimi artırmaktadır.
E-KPSS hazırlık sürecinde çok sayıda deneme çözülmelidir. Çözülen denemeler ciddiye alınmalı ve çalışma sürecinin gidişatı denemelerden alınan sonuçlara göre şekillendirilmelidir.
EKPSS çalışma sürecinde kaliteli kaynaklardan yararlanılmalıdır. Sınava yardımcı kitap seçimi yapılırken araştırma yapılmalı, uzmanların tavsiyeleri dinlenmelidir.
Sınava girecek olan adayların aileleri ellerinden geldiğince adaya destek olmalıdır. Ailesi tarafından desteklenen adaylar, daha rahat bir çalışma dönemi geçirmektedir.
Aralıksız, uzun saatler ders çalışmak konsantrasyon sağlamayı güçleştirmekte ve adayları yormaktadır. Bu nedenle sınava çalışırken düzenli ve kısa molalar vermek gerekmektedir. Verilen molaların fazla uzun olmaması önemlidir. Uzun süreli molalar sonrasında ders çalışmaya dönmek zorlaşmaktadır. Adaylar E-KPSS çalışırken düzenli aralıklarla kısa süreli molalar vererek ders çalışma döneminde alacakları verimi artırmalıdır.
E-KPSS'ye Nasıl Çalışılır?
E-KPSS, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden oluşmaktadır. Genel Yetenek Testinde adayların karşısına 15 Türkçe, 15 Matematik sorusu çıkmaktadır. E-KPSS Genel Kültür Testinde ise 10 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, 6 Temel Yurttaşlık Bilgisi, 3 Türk Kültür ve Medeniyetleri, 5 Türkiye Coğrafyası, 6 Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konu sorusu çıkmaktadır.
E-KPSS'ye çalışacak adaylar öncelikle Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı hakkında bilgi edinmelidir. E-KPSS hakkındaki bilgilere ÖSYM'nin internet sayfası ve çeşitli internet adresleri üzerinden ulaşmak mümkündür. Sınav hakkında bilgi edinen adayların çalışma stratejisi daha doğru olmaktadır. E-KPSS sorularının kapsamları öğrenilmeli ve geçmiş yıllarda sorulan sorular çözülmelidir. Bu incelemeler sonucunda her aday kendine uygun çalışma planı hazırlamalıdır. Planlı çalışmak, adayların E-KPSS başarısını artırmaktadır.
E-KPSS'ye hazırlanırken her derse farklı çalışma metodu uygulayarak çalışmak gerekmektedir. Türkçe sorularında başarılı olmak isteyen adaylar, ellerinden geldiğince kitap okumalıdır. Kitap okumak dışında çıkmış soruları ve çeşitli kaynaklarda yer alan kaliteli soruları çözmek de gerekmektedir. E-KPSS matematik soruları ise birçok adayın zorlandığı sorulardır. Matematik çalışmaya başlamadan önce, önceki yıllarda çıkmış olan matematik soruları incelenmeli ve her aday kendi matematik seviyesini belirlemelidir. Çalışma döneminde her aday seviyesine uygun kaynaklardan yararlanmalı ve internetten yardım almalıdır. İnternette çeşitli platformlarda yer alan konu anlatım ve soru çözüm videoları sayesinde E-KPSS matematik konularına çalışmak mümkündür. Matematik ancak çok sayıda soru çözerek başarılı olunan bir derstir. Konu çalışmasını bitiren adaylar çözebildiği kadar çok soru ve deneme çözmelidir.
Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı Genel kültür bölümünde yer alan tarih, coğrafya ve vatandaşlık dersleri ortak çalışma mantığına sahiptir. Adaylar kendi notları, konu anlatım kitapları ve internet üzerinden ulaşılabilen konu anlatım videoları sayesinde tarih ve coğrafya dersi konularını çalıştıktan sonra soru çözüm aşamasına geçmelidir. Hem geçmiş yıllarda sorulmuş olan E-KPSS tarih ve coğrafya soruları çözülmeli hem de çeşitli E-KPSS soru bankalarından soru çözülmelidir. Çözülen sorular adayların öğrendikleri bilgilerin pekişmesini sağlamaktadır. Vatandaşlık dersi konularının bir kısmı için tarih ve coğrafya dersi için uygulanan sınav çalışma mantığı uygulanmalı, güncel konulardan gelen 6 adet soru için de internet gibi güncel konuları takip etme imkânı sunan yerlere bakılmalıdır.
E-KPSS konu çalışmasını bitirmiş olan adayların her gün en az 1 deneme çözmesi gerekmektedir. Deneme çözerken sınavdaymış gibi süre tutulmalıdır. Denemeleri süre tutarak çözmek, adaylara kendi soru çözme hızını gözlemleme şansı sunmaktadır. E-KPSS çalışma döneminde süre tutarak deneme çözen adaylar zamanla hızını artırabilmekte ve bu sayede süre sıkıntısı yaşamamaktadır. E-KPSS öncesinde çözülen denemeler eksik olan konuların fark edilmesini de sağlamaktadır. Denemelerde alınan sonuçlara göre eksik olunan konulara geri dönüp çalışmak E-KPSS'den yüksek puan almayı sağlamaktadır.
E-KPSS Sınavı
E-KPSS süresi 60 dakikadır fakat adaylara engel gruplarına göre farklı ek süreler verilmektedir. E-KPSS'de adayların engel durumlarına göre verilen ek süreler ÖSYM'nin Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ve Kura Başvuru Kılavuzunda yer alan bilgilere göre aşağıda tablo şeklinde verilmiştir.
E-KPSS Engel Guruplarına Göre Verilen Ek Süre Tablosu
Genel Engel Gurubu Ek Süre Toplam Süre
Ortopedik, Ruhsal ve Duygusal, Süreğen (kronik) Hastalıklara Sahip Engelliler - 60 dakika
Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olanlar (otizm spektrum bozukluğu (OSB), Asperger, RETT Sendromu, Dezintegratif Bozukluk vb.), Özgül/Özel Öğrenme Güçlüğü Olanlar (Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, disleksi vb. olanlar), Dil ve Konuşma Bozukluğu Olanlar 20 dakika 80 dakika
Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayan CP hastaları 40 dakika 100 dakika
Görme Engelli Grubu Ek Süre Toplam Süre
Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayanlar 40 dakika 100 dakika
Soruları kendisi okuyabilenler (Sadece işaretleyici yardımı alanlar dâhil) - 60 dakika
Soruları kendisi okuyabilecek durumda olan (sınavda okuyucu yardımı talep etmeyen) ancak, Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında Görme Sistemi, Göz Hastalıkları, Görme Bozukluğu vb. oranı %25 ve üzerinde olan az gören adaylar ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunda (ÇÖZGER) özel gereksinim düzeyi “Özel gereksinimi vardır (ÖGV)”/ Özel Gereksinim Kodu “1” ve üzeri olan adaylar 30 dakika 90 dakika
İşitme Engelli Grubu Ek Süre Toplam Süre
İşitme Engelli Grubu 20 dakika 80 dakika
Zihinsel Engelli Grubu Ek Süre Toplam Süre
Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayanlar [Sadece (varsa) şekilli sorularda soru kitapçığına bakabilirler.] 40 dakika 100 dakika
Soruları kendisi okuyabilenler (Sadece işaretleyici yardımı alanlar dâhil) 20 dakika 80 dakika
E-KPSS Puan Hesaplama
E-KPSS puanı hesaplanırken her testin cevabı ayrı ayrı değerlendirmektedir. Sınav sonrasında iptaline karar verilen soru veya sorular olursa bu sorular değerlendirme dışı bırakılmaktadır. Testlere verilen doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlendikten sonra doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmaktadır. Böylece adayların ilgili testten almış olduğu ham puan belirlenmektedir. İlgili testten en az bir cevabı bulunan adayların ham puanlarından testin ortalama ve standart sapması hesaplanmaktadır. Daha sonra da ortalama ve standart sapma kullanılarak adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanmaktadır.
Hesaplanan standart puanlar ağırlıklandırılarak adayların ağırlıklı puanları hesaplanmaktadır. Ağırlıklı puanların en küçüğü 40, en büyüğü 100 olacak şekilde puanlara dönüştürülmektedir. Bu şekilde adayların ortaöğretim düzeyi için EKPSSP1, ön lisans düzeyi için EKPSSP2, lisans düzeyi için EKPSSP3 puanları hesaplanmaktadır.
EKPSS Puan Türleri ve Testlerin Ağırlıkları Tablosu
EKPSS Puan Türü Genel Yetenek Genel Kültür
EKPSSP1 (Ortaöğretim Düzeyi) 0,50 0,50
EKPSSP2 (Ön Lisans Düzeyi) 0,50 0,50
EKPSSP3 (Lisans Düzeyi) 0,50 0,50
E-KPSS’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. E-KPSS puan hesaplaması 4 yanlış 1 doğruyu götürdükten sonra kalan doğru cevaplarla yapılmaktadır.
E-KPSS ile atanacak adayların atama puanlarının en az 60 olması beklenmektedir. Fakat E-KPSS baraj puanı kurumlara göre farklılık göstermektedir.
E-KPSS puanının hesaplanabilmesi için adayların ilgili testten en az bir cevabı bulunmalıdır.
EKPSS nedir?
EKPSS’ye kimler girebilir?
Online EKPSS kursu
Uzaktan eğitim EKPSS kursu
EKPSS kursu
EKPSS atamaları
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.